Impulsteam in actie voor minder winkelmeters

 

In het kader van de Retailagenda is een stappenplan gelanceerd om twintig procent van de winkelmeters uit de markt te halen. De komende maanden gaat het impulsteam met pilotgemeenten aan de slag met het actieprogramma, dat in samenwerking met NRW, INretail en IVBN is ontwikkeld.

Het praktische stappenplan is opgenomen in de publicatie ‘Instrumenten voor een succesvolle transitie van de winkelstructuur 2017’. Er zit onder meer een checklist in om de positie van een winkelgebied te bepalen, zowel in relatie tot andere winkelgebieden binnen de gemeente als in de regio.

Aan de hand van een stroomschema kan worden bepaald of de winkelfunctie versterkt of getransformeerd moet worden. Daarbij is volgens de initiatiefnemers ook aandacht voor het proces dat gemeenten met alle stakeholders, zoals ondernemers en vastgoedpartijen, kan doorlopen. In de publicatie staat een overzicht van instrumenten die gemeenten en provincies kunnen inzetten om de transitie van de winkelstructuur te begeleiden en realiseren.

Het impulsteam is vorig jaar door minister Henk Kamp van Economische Zaken geformeerd om het overschot aan winkelmeters te saneren. Oude detailhandelsmeters moeten plaats maken voor andere functies, zoals wonen en cultuur.

Bron: RetailNewsTerug