Stadshart kan klant lokken naar Oostburg

BN/DE STEM | 28 augustus 2010

OOSTBURG - Het gemeentebestuur van Sluis en alle ondernemers van Oostburg moeten de handen ineenslaan om Oostburg de komende jaren een echt stadshart te geven.

Een trekker aan de Markt of het Eenhoornplantsoen, het opknappen van leegstaande, vervallen panden en het verfraaien van de openbare ruimte op beide pleinen moeten inwoners en toeristen naar het kloppend winkelhart van het Sluise centrumstadje lokken. Duidelijk, sturend beleid van de gemeente, ondersteund door eensgezinde ondernemers, zal meer kwaliteit en een betere bereikbaarheid opleveren.

De boodschap van onderzoeksbureau MKB Reva, dat deze week een Masterplan voor het Oostburgse centrum presenteerde, was helder. Oostburgse ondernemers moeten minder afwachtend en brutaler worden, durven investeren in de kwaliteit van hun zaak. Met een trekker (supermarkt of Hema bijvoorbeeld) in het stadshart komt een vliegwiel in werking dat de kwaliteit van omliggende panden en winkels ook laat stijgen, weten de onderzoekers. Als gemeente en ondernemers er dan gezamenlijk voor zorgen dat Markt en Eenhoornplantsoen er gezelliger uitzien - aantrekkelijke terrasjes, geen onkruid - heeft Oostburg over acht jaar een winkelhart met (boven)regionale uitstraling, voorspelde Teun Pals van MKB Reva.

Pals stelde als voorwaarde dat gemeente en ondernemers gezamenlijk de schouders onder gewenste ontwikkelingen zetten. Herstel van vertrouwen tussen gemeente en ondernemers is noodzakelijk. Wethouder Conny Almekinders ziet mogelijkheden. Hij meldde, zonder ze concreet te willen noemen, dat er geschikte trekkers zijn, die zich in het Oostburgse centrum willen vestigen. De wethouder omarmde ook het voorstel van ondernemer Stijn Guilliet om een onafhankelijk persoon als centrummanager aan te stellen.

Een aantal ondernemers vond het jammer dat de onderzoekers geen integraal plan presenteerden. Ontwikkelingen over krimp, de brede school, en het woon- en leefklimaat komen binnenkort in andere, aanvullende rapporten aan bod, beloofde Almekinders.Terug