Rem op de bouwmarkten

19 augustus 2008 - De gelderlander
GROENLO/LICHTENVOORDE - Het aantal bouwmarkten, tuincentra, meubelboulevards en keukencentra mag volgens het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre niet groter worden.

Het college steunt de conclusie van adviseur op het gebied van detailhandel, winkelgebieden en vestigingslocaties, MKB-Reva, dat er niet meer van dergelijke zaken in Lichtenvoorde en Groenlo bij moeten komen.

Volgens een analyse van MKB-Reva zijn de genoemde zaken in Lichtenvoorde 'sterk vertegenwoordigd' en in Groenlo 'sterk oververtegenwoordigd'. Het college wil daarom niet nog meer van dergelijke bedrijven in de twee belangrijkste kernen in Oost Gelre. Dit om te voorkomen dat de middenstand in de winkelgebieden in Lichtenvoorde en Groenlo het nog moeilijker krijgt. Dit blijkt uit de evaluatie en actualisatie door MKB-Reva van de detailhandelstructuurvisie voor Groenlo en Lichtenvoorde. 'Een verdere uitbreiding van deze branches werkt een verstoring van de detailhandelstructuur in de hand'.

Wethouder Marieke Frank: "Als er meer van dergelijke bedrijven zouden komen, dan is dat slecht voor de centra. Want de toeloop gaat naar die markten en niet naar het winkelgebied in het centrum."

MKB-Reva bepleit voor Groenlo een 'herkenbare zuid-oostelijke entree'. Die dient te komen rond de kruising Mattelierstraat, Europlein en Lievelderstraat. In het geadviseerde vervolgonderzoek naar de mogelijkheden voor herontwikkeling van dit gebied wordt geopperd ook te kijken naar de mogelijk nieuwe functie van het stadhuis. De gemeente Oost Gelre krijgt voor bestuurders en ambtenaren centrale huisvesting in Lichtenvoorde waardoor een deel van het Groenlose gemeentehuis de huidige functie verliest.

In Lichtenvoorde moet een visie worden gemaakt voor de ontwikkeling van de Dijkstraat, Bonifatiushof en Nieuwe Maat. Ook de plek van de Hamalandhal dient daarbij te worden betrokken. Het is de bedoeling dat de huidige Hamalandhal wordt gesloopt en dat er twee sporthallen voor in de plaats komen.

De detailhandelstructuurvisie wordt door de raadscommissie Ruimte en Wonen besproken op dinsdag 9 september.Terug