Jumbo is niet welkom

De weekkrant.nl | 1 december 2012

RIJNWAARDEN/TOLKAMER - Jumbo is niet welkom aan de ‘s Gravenwaardsedijk omdat deze locatie de eventuele concentratie van winkels op het scoutingterrein tussen Tolkamer en Lobith bemoeilijkt. Jumbo zorgt zelfs voor een verdere versnippering van het winkelbestand. De bestaande supermarkten en Jumbo zullen een felle strijd om de consument aan gaan en slechts één supermarkt zal overleven.

 

Deze geluiden waren te horen op de MKB Rijnwaarden bijeenkomst waarin de detailhandelsvisie werd gepresenteerd. Wethouder Jos Lamers kan de komst van Jumbo niet verbieden want het bestemmingsplan laat de vestiging toe. Belangenbehartiger Gerritsen van Jumbo verwacht dat in het voorjaar met de bouw begonnen kan worden. Er is nog slechts een bezwaarmaker, maar Gerritsen ziet die niet als een bedreiging. Meer dan de helft van de winkeliers wil naar het scoutingterrein. Het college wil een concentratie van winkels in centrum van Lobith.

Detailhandelsvisie
De detailhandelsvisie is samengesteld door MKB Reva. Dit is een onafhankelijke adviseur op het gebied van ruimtelijke economie. Het adviesbureau is somber gestemd over de levenskansen van het winkelbestand in Rijnwaarden. Lobith heeft een onsamenhangend detailhandelsbestand, waar de winkels het van hun eigen trekkracht moeten hebben en dat wordt steeds moeilijker. In Tolkamer staan meerdere winkels maar daar zit geen echte klantentrekker tussen en de verpaupering is zeer schadelijk voor dorp. Het bureau is daarentegen positief gestemd over Pannerden. Er is sprake van een geclusterd winkelaanbod.

Knelpunten
In het MKB Reva-onderzoek gaf de middenstand in Rijnwaarden ook knelpunten aan: De aantrekkelijkheid van het winkelgebied laat te wensen over (26%), Gebrek aan goede parkeermogelijkheden (23%), Samenwerking tussen de ondernemers (19%), de inrichting van het winkelgebied (16%), structuur van het winkelgeboed (13%) en gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden (10%).

Snel aan tafel
De toekomst is wel sterk afhankelijk van het wel of geen opvolging. Politiek en ondernemers moeten snel aan tafel om de minder rooskleurige toekomst van het winkelbestand een halt toe te roepen, want zonder ingrijpen zullen steeds meer inwoners van Rijnwaarden naar Zevenaar gaan om te winkelen en dan verschraalt Rijnwaarden verder. Binnen zes jaar zullen dan meer winkels in Rijnwaarden hun deuren sluiten. Wethouder Jos Lamers werkt momenteel aan een visie, maar kon geen toezegging doen over welke termijn dit stuk klaar is.Terug