Hengelo: hoe het is en hoe het moet worden

20 september 2012 | De Gelderlander

 

Geen saaie blokkendozen en hoogbouw meer, maar een wandelpromenade met winkels die een dorps karakter uitstralen waar de bezoeker zich niet verloren voelt.


Hengelo- Het is nu nog moeilijk voor te stellen, erkent wethouder Dorien Mulderije tijdens een wandeling
door de Raadhuisstraat. "Maar hier", zegt ze wijzend naar het al jaren leegstaande voormalige gemeentehuis, "komen de nieuwe winkels." In totaal gaat het om ongeveer 700 vierkante meter aan oppervlakte. Boven de winkels komen zeven appartementen die ProWonen gaat verhuren.
De tekening van de nieuwbouw die ze in haar hand houdt, verduidelijkt veel. Het middelpunt van het nieuwe centrum wordt het historische deel van het voormalige raadhuis dat dicht aan de weg ligt en niet wordt gesloopt. Alleen de aanbouw aan de kant van de Schoolstraat wordt verwijderd. In dit historische gebouw komt een grandcafé, al dan niet met restaurant. Vanaf het terras reikt het zicht straks tot diep in de Raadhuisstraat. Achter het grandcafé loopt de wandel strook door naar een tweede nieuwbouwcomplex dat in dezelfde stijl wordt opgetrokken. Daar krijgt de Albert Heijnsupermarkt onderdak en op de eerste verdieping komen vijf appartementen. Tussen dit complex en het andere nieuwe winkelgebouw wordt een passage aangelegd. De AH is nu enkele meters verderop in de Raadhuisstraat gevestigd, maar eigenaar Heico Wansink kampt al jaren met ruimtegebrek.
"Ik open liever gisteren dan morgen de nieuwbouw, maar we moeten nog even geduld hebben. We verwachten in januari 2014 de deuren te openen", zegt hij. De super krijgt een inpandige laad- en losplaats. "Dat is rustiger voor de omwonenden, maar ook veiliger." Aan parkeerruimte straks geen gebrek, want achter de super komen ruim zestig plekken. Aan de Raadhuisstraat komen er nog eens zeventig, verdeeld over twee vakken. De parkeerruimte achter de AH wordt omzoomd door veel bomen. "Niet van die dunne maar met een flinke stamomvang", zegt wethouder Mulderije. "Dat is nodig omdat het dan net als nu weer een gebied wordt waar de vleermuizen kunnen fourageren."
Het pand van drogisterij Lenselink op de hoek van de Regelinkstraat wordt gesloopt. Er komt een plantsoen voor in de plaats waar het oorlogsmonument, dat nu voor het voormalige gemeentehuis staat, een plekje krijgt. " Ook de Beatrixboom verhuizen we er naartoe", zegt Mulderije. De lindeboom in de Regelinkstraat wordt niet gekapt maar blijft gewoon staan.
Aanvankelijk zou er ook nieuwbouw komen op het terrein van Lenselink maar dit bleek een maatje te groot voor Hengelo en niet haalbaar. Volgens Mulderije wordt hard gewerkt aan het binnenhalen van kandidaten voor de winkels. "Overigens hoeven het niet allemaal winkels te zijn, want ook dienstverlenende bedrijven mogen er worden gevestigd." Deze maand nog wordt al een begin gemaakt met de sloop van het voormalige gemeentehuis. Dat is een flinke klus, omdat er onder het pand nog een bunkerkelder aanwezig is. Tegen het bestemmingsplan zijn geen bezwaren ingediend.Terug